Αναμφισβήτητη Η Σημασία Της Πρωτεΐνης Στη Σημερινή Διατροφή

Εικόνες των δοχείων «πρωτεΐνης σκόνης» με ολοκληρωμένα bodybuilders στις ετικέτες τους βοηθούν στην ενημέρωση των καταναλωτών ότι η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο macronutrient στην επιτυχία της κατάρτισης δύναμης. Ωστόσο, αυτό που χάνεται μερικές φορές σε αυτό το σύνδεσμο πρωτεΐνης-σωματικής κατασκευής είναι ότι η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό για όλους, ανεξάρτητα από τη σωματική άσκηση.

Ακόμη και αυτοί που ζουν καθιστική ζωή πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών τους είναι πλήρης και ισορροπημένη.

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή είναι αναμφισβήτητη. Η πρωτεΐνη δημιουργεί πεπτικά ένζυμα, μεταφέρει άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, χτίζει και επισκευάζει ιστούς του σώματος και βοηθάει να διατηρηθούν τα επιβλαβή βακτήρια στον κόλπο [i]. Αυτές είναι λειτουργίες του σώματος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι – όχι μόνο οι bodybuilders και άλλοι αθλητές.

Ωστόσο, η κατανάλωση της κατάλληλης σύνθεσης πρωτεΐνης στα γεύματα αποδεικνύεται ασυνήθιστα δύσκολη πρόκληση για πολλούς Αμερικανούς. Αρχικά, πολλές πηγές πρωτεΐνης δεν θεωρούνται «πλήρεις» επειδή δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα απαραίτητα για την κατασκευή νεώτερων πρωτεϊνών.

Αναμφισβήτητη Η Σημασία Της Πρωτεΐνης

Αυτές οι ατελείς πρωτεΐνες προέρχονται συχνά από πηγές φρούτων, λαχανικών και καρυδιών. Ωστόσο, η εναλλακτική λύση σε αυτές τις ελλιπείς πηγές πρωτεϊνών – όπως τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – παρουσιάζουν τις δικές τους μοναδικές διατροφικές προκλήσεις.

Η πρώτη πρόκληση σε σχέση με αυτές τις πηγές πλήρους πρωτεΐνης με βάση το κρέας είναι ότι δεν αποτελούν επιλογή για χορτοφάγους. Ενώ ο αριθμός των χορτοφάγων των ΗΠΑ είναι δύσκολο να εντοπιστεί, οι μορφωμένοι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια ενήλικες χορτοφάγοι στις ΗΠΑ και ο αριθμός τους αυξάνεται ετησίως [iii]. Ως εκ τούτου, 6 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πλήρεις πρωτεΐνες μέσω πηγών κρέατος.

Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι: πολλά γεύματα με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ είναι υπερβολικά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και άλλα ανθυγιεινά στοιχεία. Ως εκ τούτου, ενώ εκείνοι που συχνάζουν εστιατόρια γρήγορου φαγητού για την πηγή πλήρους πρωτεΐνης τους, δεν μπορούν να υποφέρουν από ανεπάρκεια πρωτεΐνης, ένας ενοχλητικός αριθμός αυτών των ανθρώπων θα υποφέρει από κακή υγεία.

Αυτό περιλαμβάνει: την παχυσαρκία, τις φραγμένες αρτηρίες, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες δυσμενείς συνέπειες που οι ιατροί εμπειρογνώμονες ονομάζουν «κοινωνική ανευθυνότητα» της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού [iv].

Η σαφής πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής είναι: να εντοπίσουν μια πρωτεϊνική πηγή που είναι τόσο υγιής όσο και πλήρης. Οι συνέπειες της μη εύρεσης μιας κατάλληλης περιοχής πηγής πρωτεΐνης από την υποεκτέλεση των πεπτικών συστημάτων και τις χημικές ανισορροπίες στις ασθένειες μιας κατάστασης που ονομάζεται «Kwashiorkor«. Συχνότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά με αναφορές στις ΗΠΑ, το Kwashiorkor εμφανίζεται σε καταστάσεις εξαιρετικής έλλειψης πρωτεϊνών όταν ο οργανισμός απομονώνεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει μια πηγή πρωτεΐνης.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί η ιδανική πλήρης πηγή πρωτεΐνης: μία που είναι υγιής, προσβάσιμη σε όλους τους τρώγοντες και βολική. Πράγματι, αυτό το τελευταίο κριτήριο της ευκολίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή πολλοί Αμερικανοί στον 21ο αιώνα έχουν προφανώς λιγότερο χρόνο για φαγητό από ποτέ.

Μερικές από αυτές τις προσπάθειες να βρεθεί η ιδανική πηγή πρωτεΐνης πίσω γενιές.

Το κλασικό βούτυρο αράπικων φιστικιών και το σάντουιτς ζελέ έχει υιοθετηθεί ως μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης από μερικούς, αλλά απορρίφθηκε από πολλούς άλλους. Ενώ το βούτυρο φυστικοβούτυρου παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η περιεκτικότητα σε νάτριο των περισσότερων μπακακιών μπισκότων φυστικοβούτυρου και τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων και λίπους του μέσου όρου «PB & J σε λευκό» το διατηρούν από την ιδανική επιλογή.

Άλλες προτεινόμενες λύσεις είναι πιο πρόσφατες εφευρέσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το φάσμα των θρεπτικών σκονών και των «ενεργειακών» ράβδων που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων παντοπωλείων. Όσον αφορά τις πρωτεϊνικές σκόνες, ενώ μερικές από αυτές παρέχουν μια αξιοπρεπή πηγή πρωτεΐνης, απλά δεν είναι μια βολική πηγή για τους περισσότερους ανθρώπους. Όσον αφορά τις ράβδους ενέργειας, πολλοί από αυτούς έχουν επικριθεί για τα υψηλά επίπεδα θερμίδων και υδατανθράκων.

Μια άλλη λύση: και αυτή που κερδίζει κάποια σοβαρή αναγνώριση από την υγειονομική κοινότητα – είναι τα υγρά συμπληρώματα διατροφής που είναι εύκολα μεταφερόμενα και προσφέρουν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης κατάλληλη για χορτοφάγους και για μη χορτοφάγους. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (και συνεπώς φιλικά προς τη διατροφή) και να προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα επιπλέον των πρωτεϊνών.

Αυτά τα καινοτόμα προϊόντα πλήρους πρωτεΐνης είναι ένα θετικό σημάδι σε έναν τομέα διατροφής που έχει αγωνιστεί με παραπληροφόρηση. Δυστυχώς, πολλές λεγόμενες γραμμές ενέργειας και σκόνες πρωτεΐνης είναι φορτωμένες με θερμίδες και υδατάνθρακες. Ορισμένες από αυτές – ιδίως πολλές ράβδοι ενέργειας – προσφέρουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες, γεγονός που αποτελεί περίεργη παράλειψη που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται καθώς απορροφούν τα προϊόντα αυτά.

Ευτυχώς, όπως σημειώθηκε παραπάνω, υπάρχουν στην αγορά επιστημονικά κατασκευασμένα προϊόντα που παράγουν την πλήρη πρωτεΐνη και τη διατροφή που αναμένουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν.