Το Γρήγορο Φαγητό Έχει Δημιουργήσει Εθιστικές Διαστάσεις

Το Γρήγορο Φαγητό Έχει Δημιουργήσει

Ο πολλαπλασιασμός των εστιατορίων γρήγορου φαγητού, των καταστημάτων ευκολίας και των μηχανών αυτόματης πώλησης σχεδόν σε κάθε γωνιά της κατοικημένης Αμερικής έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα διατροφής. Το «Snacking» – ένα ακίνδυνο ρήμα που υπονοεί απατηλά κάτι αναξιόπιστο – έχει φτάσει σε εθιστικές διαστάσεις [i].

Η εκδήλωση αυτής της εξάρτησης υπερβαίνει την απλή παχυσαρκία κάτι που θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας [ii]. Ακόμη και ανάμεσα στους μη παχύσαρκους Αμερικανούς, οι ερευνητές εντοπίζουν ένα κύμα γενικού υποσιτισμού που σκουπίζει σε όλη τη χώρα εξαιτίας εθιστικών συνήθων σνακ [iii].

Τα Low-Carb Τρόφιμα

Αυτός ο εθισμός στο σνακ ενισχύεται, ειρωνικά, από το μάλλον συγκεχυμένο εύρος των λεγόμενων τροφών που είναι φιλικά προς τη διατροφή στην αγορά. Μερικά τρόφιμα που ονομάζονται «low-carb» δίαιτα-τρόφιμα είναι πραγματικά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ ορισμένων dieters [iv]. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα με σήμανση «low-carb» αποτελούνται από λίγο περισσότερο από ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη και ακόμη χειρότερα, έχουν απίστευτα υψηλό αριθμό θερμίδων [v].

Επιπλέον, πολλά τρόφιμα «low-carb» τα οποία αυτοαποκαλούνται είναι επικίνδυνα στερούμενα βασικών πρωτεϊνών και βιταμινών. Η προκύπτουσα έλλειψη θρεπτικών ουσιών υποχρεώνει συχνά το dieters – ακόμα και υποσυνείδητα – να επιζητούν τόνωση τροφών κάθε είδους. Αυτές οι επιθυμίες περιλαμβάνουν συχνά αυτό που είναι πιο κοντά στο χέρι: σνακ και άλλα θρεπτικά τρόφιμα με πτώχευση.

Η σνακ είναι πράγματι ένα πρόβλημα που η Αμερική πρέπει να ξεκινήσει να επιλύει μέσα στα πρώτα χρόνια αυτού του 21ου αιώνα. Μια πραγματική, πρακτική και απτή λύση απαιτείται τώρα περισσότερο από ποτέ, διότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση δεν είναι ζωτικοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση του σνακ και του ανθυγιεινού φαγητού. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι στιγμής και συνέβαλαν στη δημιουργία ορισμένων πιο υγιεινών επιλογών διατροφής.

Πράγματι, οι επιλογές «ελαφρύτερου ναύλου» στα εστιατόρια και το περιστασιακό μπαρ granola σε μηχάνημα αυτόματης φόρτωσης, το οποίο κατά τα άλλα είναι φορτωμένο με σοκολάτα, είναι αξιόλογα κέρδη που η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση έχουν εμπνεύσει.

Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση δεν είναι, από αυτά:

Προφανώς να μην σταματήσουν αυτό τον επιδημικό εθισμό στο να γευματίζουν αρκετά γρήγορα.

Η προσθήκη στο πρόβλημα είναι ότι τόσο πολλά από αυτά τα προϊόντα παλιοπραγμάτων είναι συσκευασμένα κατά τρόπο που υποδηλώνει κάποια εμφάνιση διατροφικής αξίας. Όροι όπως «εν κινήσει» ή «στιγμιαίο γεύμα» ή «για πολυσύχναστο τρόπο ζωής» κοσμούν πολλά πακέτα για τρόφιμα που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από δοξασμένες τροφές σνακ που δεν παρέχουν απολύτως τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που απαιτεί μια υγιεινή διατροφή.

Ως εκ τούτου, απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος: Η οποία απορρέει από τη δυναμική που αποκτάται από την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, αλλά προσφέρει ένα πραγματικό, απτό προϊόν στα χέρια Αμερικανών που θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του τι τους κάνει να κινηθούν.

Έχουν γίνει προσπάθειες, ειδικά την τελευταία δεκαετία, να δοθεί στους Αμερικανούς αυτή η απτή λύση. Οι ράβδοι διατροφικής ενέργειας τώρα ευθυγραμμίζουν τα αντιολισθητικά ράφια πολλών καταστημάτων ευκολίας, και αντί για έγχυση ενέργειας μέσω μιας σοκολάτας, περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτά τα φαινομενικά «υγιέστερα». Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί.

Προϊόντα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω: Αν και κάπως καλύτερα από τις ράβδους καραμελών, δεν είναι πλούσια σε βασικές πρωτεΐνες ή ενισχυμένες με βασικές βιταμίνες. Έτσι, ενώ οι «snackers» είναι καλύτεροι μετά από να φάτε ένα από αυτά τα διατροφικά μπαρ από ότι θα ήταν αν κατανάλωναν μια τσάντα από πατατάκια, δεν είναι τόσο μακριά όσο σκέφτονται ότι είναι ή ότι η συσκευασία διατροφικής ράβδου υποδηλώνει ότι θα είναι . Αυτά τα σνακέρ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έλλειψη πρωτεϊνών και βασικών βιταμινών μια έλλειψη που δεν πρόκειται να πληρωθεί εκτός εάν παρέχεται πρόσθετη διατροφή.

Έχει Δημιουργήσει Εθιστικές Διαστάσεις

Είναι μέσα σε αυτό το παράδειγμα: η αναζήτηση μιας πλήρους «απτής» πηγής θρεπτικής αξίας που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες – ότι οι εταιρείες που στρέφονται προς τα εμπρός είναι μηχανικά πιο έξυπνα προϊόντα. Αυτές οι διατροφικές προχωρημένες λύσεις είναι οι πλήρεις πηγές γευμάτων χωρίς σάκχαρα, χωρίς λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες για σνακέρ όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν δίαιτα.

Υπάρχουν, βεβαίως, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός εταιρειών και προϊόντων που παραδίδουν προϊόντα διατροφικά ευφυών στα χέρια των σνακ. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι προοδευτικές εταιρείες – και τα καινοτόμα προϊόντα τους – είναι ένα θετικό σημάδι και αυτό που μπορεί τελικά να αποτελέσει το σημείο καμπής στον πόλεμο της Αμερικής ενάντια στις κακές διατροφικές συνήθειες.